23.01.2024

Mnoho rodičů si bere půjčky kvůli svým dětem – nejčastěji na školní potřeby a oblečení

Hradec Králové, 23. ledna 2024 – Na pokrytí potřeb svých dětí si někdy vzalo půjčku 15 % českých rodičů – výrazně častěji ženy (19 %) než muži (11 %). Zpravidla se jedná o menší půjčky do 10 000 korun (přes 6 %), výjimečně pak o částky přes 100 000 korun (necelá 2 %). Způsoby, jak čeští rodiče finančně pomáhají svým dětem, zjišťoval aktuální průzkum společnosti KRUK Česká a Slovenská republika (KRUK), která se zaměřuje na správu pohledávek finančních ústavů a korporátních zákazníků.

Podle zjištění průzkumu si 5 % českých rodičů půjčilo kvůli svým dětem částku od 10 000 do 50 000 korun a necelá 3 % pak částku od 50 000 do 100 000 korun. Půjčku na potřeby dětí potřebují především rodiče ve věku 55 až 64 let, kteří hospodaří s velmi napnutým rodinným rozpočtem.

Skoro polovina půjček (45 %) na potřeby dětí je využívána na úhradu nákladů spojených se studiem, tedy na školné, školní pomůcky, školní akce, na úhradu ubytování nebo vzdělávání v zahraničí. Mnoho rodičů si ale půjčuje také na oblečení pro děti (17 %), na jejich kroužky nebo vybavení jejich vlastní domácnosti a na spotřební elektroniku (shodně 16 %) – typicky mobilní telefony. Hned 13 % rodičů, kteří si kvůli svým dětem vzali půjčku, také uvádí, že účelem bylo splacení dluhů jejich dětí a každý pátý z této skupiny rodičů je věku 65 a více let. Rodiče v seniorském věku riskují, že se díky těmto půjčkám ocitnou v komplikované finanční situaci, často totiž mylně předpokládají, že jejich potomci si své dluhy budou hradit sami, říká Jaroslava Palendalová, generální ředitelka společnosti KRUK.

Půjčky kvůli svým dětem si berou nejčastěji rodiče v Ústeckém kraji, kde se jedná skoro o čtvrtinu rodin (24 %), a nejméně v kraji Královéhradeckém, kde si někdy půjčila zhruba každá desátá rodina (9 %), podobně jako v Olomouckém kraji a v Praze (v obou případech 10 %). Zatímco v Olomouckém kraji směřuje přes 83 % takových půjček do vzdělání dětí, v Královéhradeckém kraji slouží 40 % půjček na úhradu dluhů dětí.

Půjčky pro svoje děti si berou nejčastěji nezaměstnaní rodiče, a to za účelem pokrytí nákladů kolem vzdělávání dětí a pak rodiče pracující v oboru vzdělávání, kultury a vědy a výzkumu. Častěji si také úvěry pro potřeby svých dětí berou rodiče žijící v partnerských svazcích než v manželství,“ dodává Jaroslava Palendalová, generální ředitelka společnosti KRUK.

Účelem přibližně desetiny (10 %) z půjček rodičů je pomoci dětem k jejich vlastnímu bydlení a 9 % pak slouží k úhradě nákladů na jejich léčbu. Jen minimálně si rodiče půjčují kvůli podpoře podnikatelských plánů svých dětí (3 %) nebo aby jim umožnili odcestovat na dovolenou (1 %).